Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Novi Sad
20.09.2016.
15:01 > 15:01
Stanari zgrade na Bulevaru Slobodana Jovanovića 16 na Novom naselju tvrde da je vlasnica stomatološke ordinacije koja se nalazi u tom ulazu, mimo njihove saglasnosti postavila reklamne oznake na zgradu.
  • Realista

    21.09.2016 13:49
    E Berak brt. Ala ti imas vremena
  • Perica

    21.09.2016 13:00
    Nebojša Berak
    Naravno, ja vam se donekle izvinjavam!Daste ovo napisali u prvom javljanju sve bi bilo drugačije.Kao i to,da ste Predsednik Skupštine Stanara.
  • Nebojša Berak

    21.09.2016 11:06
    Odgovor Đuri i Perici
    Naravno da je Skupština zgrade registrovana, naravno da ima svoj račun, naravno da ima ugovor na godišnjem nivou za reklamu koju spominjete i naravno da mesečno ispunjavaju svoje obaveze, naravno da su tražili saglasnost na osnovu ugovora i naravno da su tražili i dobili dozvolu tj rešenje od ZIG-a i naravno da plaćaju gradu troškove po tom osnovu i na kraju naravno da se svaki rad na održavanju zgrade plaća preko računa a ne kešom jer naravno da svi trebaju da znaju da je plaćanje poreza patriotizam prvog reda.
    A krečenje zgrade spolja smo radili sami nas nekoliko a meni nije bilo teško i da lično sa PAINT ZOOM-om okrečim sve uz pomoć tih nekoliko savesnih vlasnika stanova. I tako radimo i zimi kada se uklanja sneg.
    Koliko Skupština dobija za reklamu je svakako informacija koju vlasnici stanova znaju i naravno da su informisani i sve ide na račun zgrade. Čak smo kupili i frekventni regulator za toplu vodu pa svi stanari imaju bez obzira na sprat konstantan pritisak bez varijacija tople vode. Čim postavljate takva pitanja meni je sve jasno jer vas ne zanima suština problema niti ste čitali moje komentare pa ni onaj o tome šta je bilo u JP Informatika.
    Pošto nema šta da se krije a želim da javnost bude informisana kako zbo vas tako i zbog portala 021 da se vidi da je pokrenuo čistu priču i svima koji žive u zgradama bih poželeo da imaju tako održavanu zgradu.
  • Nebojša Berak

    21.09.2016 10:51
    A kakva je bila zgrada
    Kakva je bila zgrada dovoljno je da posetite link http://www.skupstinastanara.rs/skupstinaDetaljno.aspx?Id=1 a na tom linku ima i kako je izgledala posle sređivanja. A možete posetiti i FB stranicu i pregledati fotografije na adresi https://www.facebook.com/Skup%C5%A1tina-zgrade-124324607622743/
    Zahvaljujem se Novosađanima koji su u komentarima i lajkovanjima u velikom broju i lajkovanjima pokazali svoj stav da žele da žive u uređenoj sredini.
    Zahvaljujem i onima koji su nas uputili u drugu pravnu regulativu a oni koji su pravnici ili advokati mogu nas kontaktirati ako imaju iskustva kao što izgleda u komentarima.
    Posebno se zahvaljujem portalu 021 koji je dopustio otvorenu diskusiju. Ne zameram pljuvačima u komentarima, ne zameram ni onima koji ne čitaju a ostavljaju komentare jer smo svedoci svakodnevno da se nešto podržava ili osuđuje a da se ne promisli. Jer kada bi svi mislili i rasuđivali na osnovu činjenica, nebi ni Srbija ni Novi Sad bili u ovoj situaciji. Takvi razmišljaju iz interesa ili bliskosti sa onima koji većini otežavaju život i koji su navikli da se zakoni trebaju poštovati ako se ne odnose na njih. I njima je sve nebitno i nevažno dok je god sendviča i sokova, besplatnih usluga i svega drugog što za normalne nije normalno.
    Nadam se da će portal 021 ispratiti do kraja ovaj problem i da će odgovorni u ZIG preduzeti adekvatne mere i o tome obavestiti javnost.
  • ĐURA

    21.09.2016 09:49
    TERASA
    A,kako je registrovana ova dugačka reklama na terasama stanara!?
    Koliko Skupština dobija?
  • Perica

    21.09.2016 09:33
    SKUPŠTINA STANARA
    1. saglasnost vlasnika zgrade, odnosno skupštine stambene zgrade i vlasnika stana na čijem delu se postavlja reklamna oznaka.
    Skupština mora biti registrovana i da ima svoj račun.
    Pa sve ostale dozvole!!!!!!!!!
  • advokat

    21.09.2016 08:26
    Predlažem:
    Da Skupština stanara zgrade uputi pisani zahtev Zdravstvenoj inspekciji da, im u skladu sa Zakonom o pristupu informacijama od javnog značaja, dostave fotokopiju kompletne dokumentacije sa kojom raspolažu za predmetnu ordinaciju od momenta njenog osnivanja pa do dana podnošenja zahteva. Isto to neka urade i prema ZIGu, njihovoj komisiji, zatim Gradskoj upravi za urbanizam i stambene poslove, u smislu da li su izdavali bilo kakve uslove za predmetnu ordinaciju, pa kada se sva ova dokumentacija kompletira onda se obratite advokatskoj kancelariji za stručnu pomoć. Ordinacija nije mogla dobiti dozvolu za rad ukoliko nije ispunjavala propisane uslove u pogledu upotrebne dozvole objekta, upisa objekta u katastru, odredjivanja namene objekta, takodje u katastru, i sl.. Neka inspekcija koja je dala dozvolu za nezakonit rad odgovara. Dosta je više veza i vezica, ja ću tebi srediti zube a ti meni zažmuri u pogledu uslova za obavljanje delatnosti i sl...
  • Komšinica

    21.09.2016 08:16
    Odgovor Markoniju
    Odluka i pravilnik, o kome dotični Markoni priča, nije iznad zakona, a ne znači ni da su u skladu sa zakonom. Pričamo o obavljaju zdravstvene delatnosti, da bi neko obavljao zdravstvenu delatnost, a čemu prethodi i postavljanje reklamne table, prostor mora biti u skladu sa zakonom podoban za upotrebu. Objekat u kome se nalazi prostor u kome se obavlja zdravstvena delatnost mora imati upotrebnu dozvolu. U Katastru poslovni prostor mora biti upisan kao takav sa namenom delatnosti koju obavlja. Ovo sve prethodi uslovima za postavljanje reklame. Imali smo Kontrast, prema tome prvo se mora utvrditi da li ordinacija ispunjava sve uslove za obavljanje zdravstvene delatnosti, a odluka i pravilnik koje spominjete idu tek na kraju. Verovatno ste se pronašli u komentarima pa hoćete da ispeglate stvar, ali ne ide to tako kako ste smislili.
  • student

    21.09.2016 07:38
    Kako vas nije sramota. Eno visi Šešelj na pet spratova po sred izgorelog radničkog i nikom ništa. Niko ne sme o tome da piše...
  • Novci Novci

    20.09.2016 22:07
    Ovome beraku sto se ovoliko raspisao samo gurnuti bunt novaca u dzepove i ima da prede kao mače!
  • Fric

    20.09.2016 22:04
    Ne nasedajte
    Kako vam je dotična "Mica" svima zamazala oči, svakodnevnom patetikom je pokušala da umanji ovaj problem sa reklamom i uspelo joj je, nažalost.
  • Nervirach

    20.09.2016 20:45
    Sta vojvodjanska posla ,,da komsiji crkne krava"? Te obicaje ste vi doneli. Pre je vojvodjaninu da crkne krava a zemara neka radi i bahati.
  • Markoni

    20.09.2016 20:18
    Red ili haos
    Član 71
    Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja za postavljanje reklamne oznake, dužan je da priloži:
    1. nacrt površine na koju se postavlja reklamna oznaka, sa tehničkim opisom i dizajnom,
    2. urbanističke uslove za određivanje mesta za njihovo postavljanje, statički proračun sigurnosti i proračun i šemu instalacija ako se zahtev podnosi za postavljanje svetleće, odnosno prosvetljene reklamne oznake čija je površina veća od 2 m2, i
    3. saglasnost vlasnika zgrade, odnosno skupštine stambene zgrade i vlasnika stana na čijem delu se postavlja reklamna oznaka.
    Reklamna oznaka iz stava 1. ovog člana postavljaju se u skladu sa Pravilnikom iz člana 12. stav 1. tačka 2. ove odluke.
    Odobrenje iz stava 1. ovog člana može se izdati najduže na period do pet godina.

    JASNO PISE U ODLUCI GRADA.... OSIM OVIH NEKOLIKO TABLA MOZDA BI TREBALO I OFARBATI POD U OBLIKU STOPALA DO ORDINACIJE DA REKLAMA BUDE POTPUNA.
    RED ILI HAOS IZBOR JE NA NAMA
  • Pićuka

    20.09.2016 20:03
    Gluposti
    Ja imam registrovanu firmu u stanu u zgradi u kojoj živimo 20 godina a koja ne postoji nigde osim u papirima "Neimara". Niko nije pitao da li je objekat ima upotrebnu dozvolu, da li je upisan u katastar. 20 godina plaćam porez na nekretninu koja nigde nije registrovana osim u kupoprodajnom ugovoru. U državi u kojoj je sav sistem rasturen tj. nikada nije doveden u red notorna je glupost pozivati se na bilo kakav zakon. Inače grad naplaćuje taksu za isticanje reklame i ako nemaš nikakvu reklamu.
  • Nebojša Berak

    20.09.2016 18:33
    Odgovor Zoranu
    Pošto nećete da stavite i prezime Zorane da vas ne bih tužio i zbog neistina da vam odgovoarim.
    Vaša ordinacija možda postoji 17 godina, Zaboravili ste da napišete kako ste obezbedili da budete obrisani 10 godina da ne plaćate račune JP INFORMATIKA pa sam vas jedva vratio da vam svi mi neplaćamo. Jedva ali vratio uz pretnju sa KURIROM i B92. VI STE REKETIRALI SVESTANARE jer su troškovi prebacivani na sve ostale koji su pripadali vama.
    Drugo, legalizaciju niko nije plaćao meni, nego preduzeću koje je radilo tehničku dokumentaciju i sva neophodna snimanja. Od 36 vlasnika stanova nisu platili samo 2 stana Bošnjak i još jedan. Legalizacija ima korake koji su izrada dokumentacije i ne plaća se državi, ali bahatosti nikada kraja koju ste uvek pokazivali nipodaštavajući sve stanare,
    Svako može da dođe a predlažem i GRADONAČELNIKU da vidi zgradu koja treba da bude primer ostalima kako se održva zgrada.
    Kada je zgrada sređivaana i od rugla postala noralna i potpuno opremljena jedio vas nije zanimalo da učestvujete u tome iako najviše prljate zgradu zbog vaših pacijenata.
    Ovoliki broj reklama je zato što u zgradi postoji i drugi stomatolog, pa džaba reklame ljudi izgleda idu kod onog ko bolje radi.
    Problem je reklama koja nije prikazana ovde takođe, a to je u haustoru viseća reklama.
    Da imate obraza nebiste se se služili neistinama da ste tražili dozvolu, jer znate odlično da niste. Nusim vam detektor laži i opklada u stan da je tako. Svi drugi koji imaju reklame su tražili dozvolu
  • Komšinica

    20.09.2016 18:17
    Ko je mogao da joj izda UTU uslove da može da obavlja stomatološku delatnost u višestambenoj zgradi koja nema upotrebnu dozvolu? Podnesite krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Novom Sadu ili MUPu. Neko će za ovakvo nezakonito postupanje u Zavodu za urbanizam i Gradskoj upravi za urbanizam i stambene poslove morati da odgovara. Prvi je osnov da li je ordinacija upisana u Katastru ili nije. Ako nije nema UTU uslova i drugih gluposti o kojima se polemiše. Gospodja ima da kaže kome je tutnula pare da dobije dozvolu za rad. Mora objekat biti upisan u katastru, mora biti izdata upotrebna dozvola i upisana namena objekta, tj. da se u njemu obavlja zdravstvena delatnost. Uzmite advokata i tužite komšinicu i nadležne organe koji su joj omogućili da radi suporotno propisima....
  • Pravnik

    20.09.2016 18:10
    PRIJAVITE PRIVATNICU
    Ukoliko zgrada nema upotrebnu dozvolu, a samim tim ni stan ili lokal u kome ona obavlja zdravstvenu delatnost, potrebno je da podnesete prijavu Zdravstvenoj inspekciji koja mora da izadje na teren, konstatuje stvarno stanje, i da vlasnici stomatološke ordinacije ostavi rok u kome će je obavezati da dostavi dokaz iz Katastra da je objekat upisan, odnosno ordinacija u kojoj ona obavlja delatnost, i to da je upisano da obavlja zdravstvenu delatnost. Bez ovih uslova ona ne može obavljati delatnost. Očigledno ima dobre veze, ili besplatno inspektorima sredjuje zube pa je puštaju. Ni ZIG nije smeo dati saglasnost na isticanje table ukoliko se prethodno nije uverio da predmetna ordinacija u pogledu prostora ispunjava uslove, a to je da ima upisanu delatnost u Katastru, a ako zgrada nema upotrebnu dozvolu onda u njoj ne može ni obavljati delatnost. Da li nam treba još jedan KONTRAS? Ako ne uspete da se izborite redovnim putem onda se obratite Zaštitniku građana, ako i on ćuti, onda Zaštitniku RS.
  • Mica

    20.09.2016 17:45
    Ko da vam je to najveci proble
    U ovoj drzavi svako zensko dete koje se rodi treba da se zove "Alisa" jer je ovo zemlja cuda!

    Besposlicare, zatvorenike, studente, radnike javnih preduzeca sve angazovati po sistemu komunista, radne akcije i da se prokopavaju bulevari, prave auto-putevi, zidaju zgrade i slicno...

    Vratiti prugu za tramvaje Novom Sadu.

    Novi Sad ima najgori GSP na svetu, a sa automobilima je tolika guzva da cemo uskoro svi morati kao u Indiji da vozimo motore i biciklooove.

    Ukinuti suludo i nerealno placanje po kvadratu Novosadskoj toplani, ukinuti placanje vode po broju clanova nego staviti vodomere...

    Pa se onda zaliti na to ko ima ili nema reklamu!!!
  • d.l.

    20.09.2016 17:44
    Moja zgrada ima reklame i problem je sledeci. Mora i papir od ziga i papir od skupstine stanara. A onda vlasnik reklame kaci reklamu i placa svaki mesec skupstini stanara mesto za reklamu. Moja zgrada ostvaruje solidne prihode od toga. Posto na slici vidim dosta kojekakvih firmi i na njih se niko ne zali zakljucucujem da zubarska ordinacija u stvari ne zeli da placa i da je to problem.
  • Zoran

    20.09.2016 17:41
    Reket
    Nije problem tabla, tamo je more tabli, a ordinacija postoji 17 godina, sve vreme 100 % legalno. Ispoštovani UTU uslovi, plaćèna taksa i dobijena dozvola. Nikome se ne duguje nijedan dinar nizašta. A legalizacija garsonjere se plaća državi Srbiji, a ne nekom Beraku na ŕuke. TAČKA !
  • predsednik kucnog sa

    20.09.2016 17:38
    bb
    Neka ordinacija uplati neku kintu na racun skupstine stanara I nece biti nikakvih problema. Inace, mogu da zamislim koliko ljudi prodefiluje po zgradi kad ide u ordinaciju, to izaziva nesigurnost u samoj zgradi I osecaj kao da ste na pijaci. Zato nikada ne bi izimao stan u zgradi gde ima skola stranih jezika I ordinacija. Toliko
  • pjer

    20.09.2016 17:06
    jel
    se to po vojvodini "kuha" bosanski lonac?
  • Nikola

    20.09.2016 16:12
    U cemu je problem?
    Koliko ja vidim, trenutno vlasnik ima dozvolu, ali skupstina stanara negoduje zato sto je 2 meseca reklama visila bez dozvole?! Po mom misljenju ti ljudi nemaju druga posla nego samo da kukaju i hvataju se za sitnice. Kao sto rekoh, pise lepo u tekstu: trenutno reklame imaju sve dozvole!
  • irena

    20.09.2016 15:28
    Ima tu puno reklama, da li su sve sporne ili samo od jedne ordinacije?
  • Nebojsa Berak

    20.09.2016 15:12
    u lazi su kratke noge
    Gdin Bosnjak je pokazao izjavom da je ZIG izdao nezakonito resenje o postavljanju reklame pa bi sada trebao da reaguje direktor ZIG.
    Jasno je iz mog komentara da je problem reklama u haustoru i problem je sto se nikada nije obratio za dozvolu. Nemaju dve skupstine stanara nego jesna jedina i on to vrlo dobro zna kao sto zna i na koji nacin je bio obrisan iz evidencije JP Informatika 10 godina pa su mu svi ostali placali troskove. Isto zna zasto za svoja 2 stana nije hteo da plati troskove legalizacije koje ce na kraju sudski da plati jer mi legalizaciju zavrsavamo a on bi hteo besplatno. Kada nema argumente onda izjavi sto izjavi. A valjalo bi znati da li je ordinacija LUKA ili BOSNJAK.
  • Drum

    20.09.2016 15:08
    Ne znam zašto im to smeta, kada nikome od njih ne zaklanja pogled.

    Koliko vidim reklama je na prozoru ordinacij.
  • Lemonhead

    20.09.2016 14:57
    Sve vas pozdravlja gosn Zegin.
  • Ktx

    20.09.2016 14:30
    Kako to postavljene u maju ? Ima sigurno preko pet godina da te reklame stoje tu, narocito ova na njenom prozoru/balkonu.
  • Jaca

    20.09.2016 14:18
    Kakav grad takvi komentari
    Kada vidim kako pojedini komentarišu povraća mi se. ako postoji gradska uredba ili odluka, ako postoji zakon on mora da se poštuju.
    Ako je ovo tačno da žena ima čak 4 table na 4 mesta, onda to govori o toj osobi koja stavlja reklame.
    Koliko vidim problem je i sam ZIG tj odgovorni za reklame u ZIG koji su izdali saglasnost mimo zakona i gradskih odluka i uredbi. U tome je poenta.
    Ovi koji brane kršenje zakona i uredbi jasno pokazuju koliko im je stalo da normalno živimo u Novom Sadu. Bravo za 021 što je pokrenuo pitanje postavljanja reklama na fasadama zgrada.
  • đokica

    20.09.2016 14:03
    TERASA
    Vlsnik terase, može slobodno da skine reklamu!?
  • Vojvoda

    20.09.2016 13:57
    Vojvodjanska posla,samo da komsiji crkne krava.Puna podrska gospodji Bosnjak!
  • Anonimus

    20.09.2016 13:52
    Vesa reklame i plakate ko gde stigne! Treba samo pogledati na sta lice elekricni stubovi u gradu. sve je izlepljeno kojekakvim oglasima. Sa predizbornih plakata nam se osmehuju kandidati , ne zna se kojih izbora! Buduca prestonica evropske kulture!
  • Nindza Kornjačleone

    20.09.2016 13:50
    Zvace bracu Bosnjak iz Futoga da je brane.
  • takimaki

    20.09.2016 13:46
    eh srpska posla
    Cista sujeta i zavist. Pa u celom svetu reklame vise na sve strane. A sto je pa ova izuzetak. A sta je sa univerovom reklamom dugackom 10 m. Koliko se predsednik utalio. He he he. Samo da komsiji crkne krava.
  • Nebojsa Berak

    20.09.2016 13:41
    Bahatost
    Gdja Bosnjak ma reklamu na prozoru svoje ordinacije, ima tablu na ulazu zgrade, ima visecu reklamu na fasadi a i to joj je bilo malo pa je postavila i u haustoru zgrade. Njena ordinacija se zove LUKA a ne BOSNJAK a sve reklame su onda za nepostojecu ordinaciju.
    Ocekujem da ZIG ponisti svoje resenje koje je izdao u auprotnosti sa gradskim odlukama o postavljanju reklama i da se reklame uklone a posto imamo nameru da damo dozvolu ako zatrazi za reklamu na fasadi kao i ostali ali ne i dizvolu za reklamu u haustoru tu reklamu na faaadi koja je na fotografiji bi morala da upodobi sa nazivom ordinacije da ne dovodi ljude u zabludu a ni zakon da se ne krsi i gradske odluke.
  • nate

    20.09.2016 13:34
    a ostali?
    Da li to znači da je svaka građ firma koja je gradila novu zgradu dobila dozvolu od Ziga? Cirkus i neukus. Mrtva trka između boja fasada i logoa građevinskih firmi.
  • pera

    20.09.2016 13:21
    ja ne bi ni pokusavao da se zalim na osobu sa takvim prezimenom.
    zemljakai po inspekcijama i policijama koiko hoces
  • Sim

    20.09.2016 13:18
    Ljubomorni i besposleni će uvek napadati preduzetnike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna